Kalle ja Väpä

Lieneekö sattumaa... olin jälleen suihkussa. Veden virta saanee ainakin joitakin aatoksia liikkeelle. Jostain syystä mielessäni pyöri Tuntematon sotilas ja se, kuinka ulkomailla sitä ei pidetä kovin kummoisena. Tosin, eipä ulkomaalaisilla ole samanlaiseen tulkintaan mahdollisuuksiakaan kuin suomalaisilla. Kalle Päätalon ulkomaisesta vastaanotosta en tiedä. Siinä kuitenkin pohtiessani näitä seikkoja tulin ajatelleeksi, että itse tekstien lisäksi kirjailijoiden nimet kannattaisi kääntää. Nimistä nimittäin löytyy avaimet kummankin teosten jonkinlaiseen ymmärtämiseen.

Väinö Linna: Väinö on Väinämöinen ja linna taas sotilaallinen rakennus, joka suojaa vihollisilta. Väinö ompi Linnamme! Väinö, the Greatest Widard of the Finnish mythology. Linna, Castle. Suomalaisen mytologian suurin velho ja hänen sotilasvarustuksensa. Sitäpaitsi linna yleensä on alueensa päätalo.

Kalle, Karl, Carl. Simply meaning "a man". Päätalo. "Main House, Main Farm." Suurimman talon mies. The Man of the Greatest House. Kalle Päätalohan oli ammatiltaan ja nimensä mukaan rakennusmestari. Aikaisemmalta ammatiltaan tosin maaseudun sekatyömies.

Linna kirjoitti 1900-luvun alkupuolen yhteiskunnallisista vaiheista ja niiden vaikutuksesta tavallisen suomalaisen elämään. Tai alkaahan tarina toki jo 1880-luvulta, kun Jussi menee kuokkansa kanssa suolle. Päätalon tarinaa on, nimen mukaan ja omaan, suomalainen työtä tekevän mies ja hänen arkensa, perheensä; ja ylipäätään tavallisen ihmisen historia 1920-luvulta alkaen.

Mahtipontisista nimistään huolimatta kumpikaan ei ollut ison talon poika. Pieneläjiä vain, Linna Urjalasta ja Päätalo Taivalkoskelta. Molemmat taatusti tiesivät mistä kirjoittivat: siitä, millä keinoin tavallinen ihminen pärjäilee, vaikka olot ovat paitsi ankeat, suorastaan karmeat. Kun kuolemanvaara sodassa tai työmaalla on toisinaan aivan välitön - tai jatkuvastikin. Mutta kuten kaikissa kirjoissa ja tarinoissa, päähenkilö ei kuole. Tarinahan loppuisi. Siitä eivät nämä sankarnimisetkään ole saaneet kerrottua. Sen sijaan kyllä romutetaan monia sadan vuoden takaisia ihanteita, että elämän kovuus menisi jälkiä jättämättä tai että kurjaan osaan joutuneet olisivat itse ja yksin syypäitä parempiosaisten ihanteiden vastaiseen tilaansa.

Männävuosisadan kotimaisen kirjallisuuden linna on Päätalo, ja päätalo Linna. Kauanko pitää elää, että tästä ajasta, sanotaan vaikka viime lamasta alkaen, joku pystyy kirjoittamaan vastaavaa realistista ja laajoja joukkoja puhuttelevaa tekstiä?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nautical Aesthetics III

Luovaa kielenkäyttöä

Masennuksen hoito