Emergenssi II – Erilaisuus

Tuli mieleeni, että emergenssin ideani perustui esimerkkiin siitä, kuinka koukun muotoisiin olioihin takertuu ympyrän muotoisia. Tämä osoittaa erilaisuuden yhdeksi maailmankaikkeutta muodostavista tekijöistä. Miksi erilaisuutta on olemassa. Jos uskomme alkuräjähdykseen, miksei alkeishiukkaset vain singahdelleet ja muodostaneet iäti harvenevaa samanlaisten olioiden pilveä?

Darwinin teorioissa olosuhteet suosivat erilaisia eliöitä. Eliöillä taas on taipumus pieneen muunteluun. Olosuhteet eivät kuitenkaan ole vastaus erilaisuuden olemassaolon ongelmaan. Mahdollisuus erilaisuuteen on evoluutioteorian välttämätön ehto, eikä evoluutioteoria toki selitäkään syntyjä syviä, vaan sitä, kuinka eliölajit ovat kehittyneet.

Erilaisuus on poliittisesti latautunut sana. Sillä tarkoitetaan usein yksilön tai ryhmän ominaisuuksia, jotka poikkeavat valtakulttuurin ihanteista. Inhimillinen erilaisuus on osa kehitystä tai ainakin muutosta ruokkivaa monimuotoisuutta. Tällä kirjoituksella en kuitenkaan ota kantaa siihen, kuinka samanlaista pitäisi olla, jotta olisi poliittisesti (epä-)korrektia. Ihmisten ja ryhmien erilaisuus on yksi perustavaa laatua olevan erilaisuuden ilmenemä.

Arkiajattelu, johon evoluutioteoriankin luen, tuntuu tarjoavan esimerkkejä siitä, mitä perustavanlaatuisesta erilaisuudesta koituu ja kuinka eri asioiden muuttuminen käytännössä tapahtuu. Sen sijaan ajattelu erilaisuuden - laatujen - mahdollisuudelle taitaa olla harvinaisempi ajattelun kohde. Johtuneeko siitä, että koko asia on liian ilmeinen. Missään ei olisi mitään merkityksellistä, jos erilaisuutta ei olisi.

Mistä siis johtuu, että alkuräjähdyksen ja/tai ensimmäisten luomistekojen yhteydessä varhaiset oliot ovat ryhmittyneet tilassa ja ajassa eri tavoin? Sattuma ei kelpaa vastaukseksi. Luomistyökään ei kelpaa sen paremmin, koska pohtimiseni kohteena ovat erilaisuuden syyt ja syntymekanismi. En keksi vastausta nyt mutta ehkä joku minua viisaampi osaa sen kertoa.

Koska en saa tajuttua sellaisia perustavaa laatua olevia asioita kuin kaikkeus ja erilaisuus, taidan mennä huomenna väsäämään katosta Spike II:lle. Erilaista viikonloppua, mahdolliset lukijat!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nautical Aesthetics III

Luovaa kielenkäyttöä

Masennuksen hoito